Na co byste při pohovoru fakt neměli zapomenout





Jste v HR krátce nebo potřebujete nabrat inspiraci k vedení vlastních pohovorů? Prošli jsme mraky tipů a k tomu se zeptali recruiterky roku 2018 Zdeňky Krejčíkové ze CN Group CZ. Takže: jak by se správný náborář měl při pohovoru chovat?


1. Před pohovorem



Dobře se připravte



Aby se výběrové řízení podařilo, recruiter podle Zdeňky Krejčíkové musí:


  • Navázat vztah s kandidátem a připravit ho na výběrové řízení, aby věděl, co očekávat.
  • Dát vědět kandidátovi v termínu, kdy slíbil, že se ozve (ať už jde o další krok ve výběrovém řízení, nabídku, nebo zamítnutí), a poslat mu všechny informace, na nichž se domluvili.
  • Vykomunikovat s hiring managerem, jak bude pohovor veden a kolik je na výběrové řízení potřeba času.
  • Vědět, jak přesně bude výběrové řízení probíhat a které otázky zazní.
  • Být k dispozici pro další doplňující informace, po pohovoru zařídit prohlídku firmy a zajistit, aby se kandidát potkal s budoucím týmem ještě předtím, než na nabídku kývne.

„Myslím, že když my recruiteři splníme všechny tyto body, můžeme být vnitřně spokojení, že se pohovor podařil. Ze zkušeností vím, že to tak vnímají i kandidáti. A to znamená, že o firmě budou mluvit dobře bez ohledu na to, jestli nastoupí, nebo ne,“ dodává Zdeňka.


Zavolejte si



„Pomáhá mi, když kandidáta poznám už po telefonu, kde mu povím, co na pohovoru čekat. Jako recruiter už vím, kdo na pohovor přijde, a kandidát tuší, co ho čeká – může se tedy připravit podle svých schopností a možností. Tento přístup mi zajistí u všech zúčastněných příjemnou candidate experience z pohovoru,“ objasňuje Zdeňka, proč je už první telefonický kontakt tak důležitý.


2. Při osobním pohovoru



Podle typu pozice, na které by měli kandidáti pracovat, jsou na místě otázky a doplnění týkající se:


  • studia
  • předchozích pracovních zkušeností
  • pracovní pozice, na niž kandidát aspiruje
  • co kandidát od nové práce očekává
  • s kým by rád spolupracoval
  • jaká je jeho motivace
  • osvětlení konkrétních pracovních podmínek a jejich specifik (firemní kultura, do níž by měl nový člověk zapadnout, flexibilita práce...)
  • doplnění nejasností v životopisu a dalších otázek, které se po prostudování CV nabízí


Hlavně osobně, kandidáti nejsou housky na krámě



Pohovor by neměl probíhat podle jednoho mustru, který má ambici pasovat na všechny. „Můj tip je osobní přístup. Třeba v IT, kde pracuji, všeobecně kandidátů moc není, a proto je čas se jim více věnovat a zjistit, co je zajímá a baví. Ať už se stanou našimi zaměstnanci, nebo ne, je pro mě důležité, aby chodili po světě a říkali, jak se jim u nás líbilo,“ prozrazuje Zdeňka.


Vynechte zakázané otázky



Jsou dotazy, které zavánějí diskriminací a kterým je bezpečnější se raději vyhnout (typicky třeba osobní otázky na rodinný stav). Podle Zdeňky ovšem není od věci zařadit si na černou listinu i otřepaný dotaz „Kde se vidíte za 10 let?“. Ruku na srdce, vy to přesně víte?



Raději probírejte konkrétní úkoly na dané pozici a s tím související zkušenosti. „Mám ráda pohovory, které vedeme společně s hiring managerem a seniorním členem týmu, do kterého nabíráme. Myslím, že se kandidáti rádi baví o konkrétních úkolech na dané pozici a u toho sdělují, jaké s tím mají zkušenosti,“ doporučuje zkušená recruiterka.



A pokud kladete kandidátovi záludné otázky a „zkoušíte“ ho, později mu prozraďte, proč jste se na podobné věci ptali. Nechcete, aby kandidát odešel s divným dojmem.


Volný čas nevynechejte




„Je pro mě důležité odhalit, čemu se kandidát věnuje po práci. Jestli se o svůj obor zajímá víc i po pracovní době nebo má jiný koníček, který ho baví. Z toho se dá hezky zjistit, jestli věci dotahuje do konce, vydrží u dané věci delší dobu i zda je ochotný se v oboru vzdělávat za hranici své náplně práce,“ vysvětluje Zdeňka.


Nemluvte jen vy




Máte mnoho otázek, ale kandidát také. Pohovor sice vedete, ale není to policejní výslech. Dejte mu dost prostoru, aby si ujasnil vše, co chce a potřebuje vědět.


Vzájemná očekávání



Je dobré, když si během pohovoru obě strany vyjasní vzájemná očekávání od působení na dané pozici v průběhu následujících let. Očekává zájemce o práci, že se během prvních tří let kariérně posune? Doufáte, že během prvního roku absolvuje konkrétní školení? Zjistěte to a pak ani jednoho z vás nic nepřekvapí.


Potížista? Rozhovor ukončete



„Ne nadarmo se říká, že nejhorší je srážka s blbcem. A když má někdo potřebu být arogantní na recruitera, jak se potom bude chovat k jiným kolegům ve společnosti? Pokud nějakého potížistu identifikujeme, nejdeme do detailů a pohovor ukončujeme dříve, aniž by kandidát něco poznal,“ říká Zdeňka nekompromisně.


3. Po pohovoru



Držte slovo



Dodržte vše, na čem jste se dohodli. Slíbili jste něco poslat do určitého termínu? Dodržte ho. Uvedli jste datum, do kterého dáte kandidátovi vědět, jak pohovor dopadl? Buďte přesní.


Všechny důležité body jsme vám shrnuli do přehledného PDF. Stačí si ho stáhnout a odškrtnout si je pokaždé, když dojde na pohovor.


Komentáře

  1. Myslím si, že ani jedna strana by neměla na to zapomínat pokládat relevantní otázky. Když jdete na nábor stavbyvedoucího montované haly, tak je fakt irelevantní, jaké máte kafe v kantýně, protože jste v terénu. A stejně tak jsou irelevantní dotazy vedení firmy na koníčky zaměstnance. Prostě se u toho náboru držme tématu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to fakt super článek. Hlavně to cením i z pozice náborářky, i když teda teď na mateřské dovolené. Ono se to nezdá, ale ty nabídky práce jsou fakt různé a to, co se říká na pohovoru dost často pak neplatí ve skutečnosti. Já jsem byla vždycky ráda, když se ten aspirant na pracovní místo hodně ptal. Třeba i na zdánlivé nesmysly, ale aspoň jsme měli hned jasno.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat