Role recruitera ve firmě


Recruiter by měl být ambasadorem firemní značky. Měl by znát firemní kulturu a perfektně ji umět prodat kandidátům. Pokud chce uspět v této dynamické době, neměl by se bát natočit firemní video a podílet se na HR marketingu.


Měl by být zodpovědný na celý náborový proces. 
A to konkrétně za:
    • pracovní inzerát, který vystaví (rozumět pozici, zjistit maximálně informací od hiring managera a týmu) 
    • proces výběrové řízení (kolik kol bude mít výběrového řízení, kdo na pohovory bude chodit, jaké úkoly budou kandidáti dostávat, jakým způsobem se budou kandidáti zamítat...) 

Recruiter ovlivňuje, jak kandidáti budou o firmě mluvit. Je zodpovědný za to, aby všichni kandidáti byli spokojení i ti odmítnutí.

Vím, že u pozic, kde chodí hodně životopisů, je těžké všem kandidátům zavolat a vysvětlit, proč nepostoupili, ale napsat důvod nás přece tolik času nestojí. Já nabízím do zprávy i možnost zavolat si, v případě potřeby. Nebojte, tuto možnost využije tak 5% zamítnutých kandidátů.

Pokud přijde kandidát na pohovor, vždy mu ohledně dalšího kroku volám, ať už je to pozvání na pohovor a nebo zamítnutí. Kandidát nám věnoval čas, který s námi strávil na pohovoru a my recruiteři bychom mu měli věnovat čas a vysvětlit mu, proč jsme si ho nevybrali.


Vím, že věnuji dost času zamítnutým kandidátům, ale odměnou je to, že budou hezky mluvit nejen o firmě a i o mé osobě a o tom celý brand je, jak firemní tak náš osobní.

Recruiter by měl zajistit, aby na pohovor šel vždy kompetentní člověk, který umí hezky firmu reprezentovat, aby výběrové řízení nebylo moc dlouhé a zároveň odhalilo co nejvíce zkušeností a osobních rysů kandidáta (osobní pohovor, testy, assessment centrum...).


Kandidáti by nás recruitery neměli hodnotit podle toho, jestli umíme účtovat, programovat, svařovat... Měli by hodnotit, jak se u celého výběrového řízení cítili a jak s nimi bylo komunikováno. To s jakou "candidate experience" odchází kandidát z výběrového řízení je naše vizitka, vizitka společnosti, celého recruitmentu.


Lovely hunting,

Zdenka

Komentáře

  1. Když je dobrý recruiter ve firmě, tak je ten proces náboru příjemný pro všechny. Zažil jsem si to z pozice zaměstnance žádajícího o práci i z pozice manažera, který nabíral skrz recruitera. Jenže když je tam někdo nekompetentní, tak je jenom sjednání schůzky se zájemcem občas docela peklo. A to nemluvím o tom, když je pak na pohovoru a má dělat svoji práci.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat